Deel deze pagina

Gemeente Fusie Deinze Nevele

Fietszoektocht

Gepubliceerd op  dinsdag 22 mei 2018

Van zondag 17 juni tot en met zondag 30 september kan je het fusieverhaal al fietsend ontdekken aan de hand van een zoektocht (52 km). De tocht is uitgestippeld op de paden van het bestaande fietsnetwerk.

Het aaneengesloten gebied Nevele, Deurle, Landegem, Lotenhulle, Meigem, Poesele, Sint-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Vosselare en Zeveren werd Het Land van Nevele genoemd. De hoofdplaats van Het Land van Nevele was Nevele Binnen. Ze had het statuut van stad en vrijheid. Belangrijk was de beslissing van de heren van Nevele in de 14e eeuw om hun residentie te verplaatsen van het kasteel in Nevele, verwoest in 1381, naar Ooidonk in Sint-Maria-Leerne. In ons verhaal is het Kasteel Ooidonk nu de grootste toeristische trekpleister uit de regio.

Fietszoektocht

De heren van Het Land van Nevele loodsen je langs het parcours en vertellen je welke plekken een belangrijke rol vervulden. Daarnaast vind je bij elke bezienswaardigheid ook een woordje uitleg en praktische informatie.

Je moet elf vragen beantwoorden. Bij identieke resultaten is de uitslag op de schiftingsvraag bepalend. Prijzen zijn onder andere gratis wandel- en fietsbrochures, een jaarabonnement op het tijdschrift van de heemkundige kring Het Land van Nevele, streekproducten en boottochten op de Leie.

Wandelzoektocht

Voor wie graag wandelt, is er ook een wandelzoektocht om en bij het kasteel Ooidonk. De bewegwijzerde Ooidonkwandelroute leidt je door het dorp Bachte-Maria-Leerne, langs het prachtige kasteel Ooidonk en voorbij de meersen aan de oude Leiearm. Bij de zoektocht is je opmerkingsvermogen heel belangrijk.

Brochure

De brochure met routebeschrijving van de fietszoektocht en het antwoordformulier van de wandelzoektocht kan je – zolang de voorraad strekt – vanaf 17 juni tot en met 30 september verkrijgen bij:

  • de dienst toerisme/VVV Leiestreek, dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, Deinze (09 380 46 01)
  • de dienst communicatie, gemeentehuis, Cyriel Buyssestraat 15, Nevele (09 321 92 15)
  • het infopunt toerisme in de bibliotheek, Stationsstraat 20, Landegem