Deel deze pagina

Gemeente Fusie Deinze Nevele

Mijn adres wijzigt! Wat nu?

Infobrochure

Afhankelijk van uw situatie zal u een aantal administratieve stappen moeten vervullen. In samenwerking met de federale en de Vlaamse overheid proberen wij zoveel mogelijk voor u in orde te brengen. Enkele zaken zal u echter zelf moeten regelen. Wat wel en wat niet? Dat vindt u in de infobrochure

De infobrochure is een werkdocument. Sommige aanpassingen zijn nog onder voorbehoud. Hiervoor wachten we op verder nieuws van de hogere instanties. Zodra we meer informatie krijgen van de Vlaamse of federale overheid, passen we de infobrochure aan. 

Wanneer wijzigt mijn adres?

De nieuwe straatnamen en huisnummers zijn van toepassing vanaf 1 januari 2019.

Wat met de postcodes?

De postcodes 9800 en 9850 blijven behouden.

Vanaf 2019 zijn er twee officiële adresseringen:

  • 9800 Deinze in de deelgemeenten Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Grammene, Gottem, Meigem, Petegem, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Wontergem, Zeveren;
  • 9850 Deinze in de deelgemeenten Hansbeke, Landegem, Merendree, Nevele, Poesele, Vosselare.

Wie wordt automatisch verwittigd van mijn nieuwe adres?

Het up to date overzicht vindt u in de infobrochure.

 

Moeten ondernemingen en verenigingen waarvan de straatnaam of het huisnummer wijzigt een melding maken aan het Belgisch staatsblad?

De beheersdiensten zullen de ambtshalve aanpassingen publiceren. Geen actie nodig van de ondernemer

Kan ik een nieuw huisnummerplaatje krijgen?

In geval van een verplichte verandering van huisnummer word je persoonlijk aangeschreven en zal je een huisnummer ontvangen samen met deze brief. Je kan uiteraard ook een eigen huisnummer aanbrengen, altijd rechts van de voordeur op ooghoogte of zichtbaar aan de hoofdingang of brievenbus indien uw woning niet aan de openbare weg grenst.

Wat met mijn identiteitskaart?

Iedereen wiens adres of huisnummer wordt gewijzigd wordt persoonlijk uitgenodigd. Na deze uitnodiging moet je de nodige documenten laten aanpassen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zullen alle inwoners van Nevele in de loop van 2019 naar het gemeentehuis (Nevele) of dienstencentrum Leiespiegel (Deinze) moeten komen om het adres op hun identiteitskaart (of Kids-ID) te laten wijzigen. Deze aanpassing is gratis. Update 21 januari 2019: wanneer enkel de naam van de hoofdgemeente wijzigt (en dus niet de straatnaam en/of het huisnummer),moet de aanpassing op de identiteitskaart binnen een maximumtermijn van vijf jaar gebeuren.

Zullen de hulpdiensten de nieuwe straten vinden?

De hulpdiensten zijn op de hoogte van de straatnaamwijzigingen en passen hun kaarten aan. Daarnaast raden we iedereen aan om de app "112 BE" te downloaden en via de app de noodcentrales te contacteren. Die app is zeer gebruiksvriendelijk en is zowel voor smartphones met besturingssysteem IOS of Android gratis te downloaden in de Apple Store of Google Play.

Het voordeel van deze app is dat jouw exacte locatie (op basis van coördinaten) automatisch wordt doorgegeven aan de noodcentra. Hierdoor wordt het doorgeven van een verkeerde locatie op basis van een gewijzigd adres zo goed als uitgesloten.

Zullen GPS-toestellen het juiste adres vinden?

De meeste GPS-leveranciers en makers van navigatie-apps zijn op de hoogte. Zo zullen de nieuwe straatnamen bij Waze, TomTom, Here, Apple maps en Openstreetmaps begin januari in de kaart verschijnen. Vergeet niet zelf je GPS-toestellen te updaten.

De GIS-dienst geeft de wijzigingen door voor Google Maps, maar ondervindt dat deze niet altijd worden aangepast door Google. Inwoners kunnen wijzigingen ook zelf doorgeven via www.google.be/maps (rechts onderaan ‘feedback verzenden’).

Wat met verkoopakten, contracten, inschrijvingsbewijs auto?

Op akten en contracten moet het adres vermeld worden dat geldig is op het moment van ondertekening. Zo is bijvoorbeeld een contract ondertekend op 18 december 2018 met adres 'Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele' geldig en correct opgesteld. Een contract ondertekend op 3 januari 2019 moet 'Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Deinze' vermelden.

Inschrijvingsbewijzen van voertuigen moeten niet aangepast worden bij adreswijziging van de eigenaar.